26.10.2025

XІ Всеукраїнський етнофестиваль кулінарного мистецтва

XІ Всеукраїнський етнофестиваль кулінарного мистецтва

24 жовтня 2025 року у Фаховому коледжі технологій, бізнесу та права Волинського національного університету імені Лесі Українки відбувся XІ Всеукраїнський етнофестиваль кулінарного мистецтва. Шостий рік поспіль він проходив дистанційно. До участі у Етнофестивалі запрошувалися команди закладів вищої, фахової передвищої та професійно-технічної освіти. У цьогорічному заході взяли участь двадцять шість команд із Тернополя, Кам’янська, Кам'янець-Подільська, Івано-Франківська, Вінниці, Могилів-Подільська, Черкас, Кривого Рогу, Ірпіня, Дрогобича, Миколаєва, Ужгорода, Чернівців, Хмельницька, Одеси, Полтави, Чернігова, Кропивницького, Рівного та Луцька. Виконання завдань Етнофестивалю стосувалося приготування вареників за стародавньою рецептурою, кулешу за стародавньою рецептурою та подавання та обслуговування приготованими кулішем та варениками гостей. Виконання завдань із приготування страв учасники проводили у своїх закладах освіти в спеціалізованих кулінарних лабораторіях. При виконанні завдань учасниками, їх дії фільмувалися. Журі мало змогу переглянути та обговорити відео та технологічну документацію усіх учасників фестивалю. Головою журі Етнофестивалю 2025 року був директор РК "Рестпарк" Назар ГУСАК. Членами журі – адміністратор РК "Срібні лелеки" Жанна СТЕЛЬМАЩУК та шеф-кондитер фірми Презідент Готель, учасник телепроєкту Король десертів Антон ЛИНДА. Кожна команда-учасниця XІ Всеукраїнського етнофестивалю кулінарного мистецтва була відзначена грамотами з номінаціями:
Команда № 1 – «Дніпряночки» Фахового коледжу харчових технологій та підприємництва Дніпровського державного технічного університету – за винятковий підхід до приготування та подачі страв;
Команда № 2 – «Сіверяночка» Фахового коледжу економіки і технологій Національного університету «Чернігівська політехніка» – за колоритність до приготування та подачі страв;
Команда № 3 – «Полтавські витребеньки» «Полтавського фахового коледжу Національного університету харчових технологій» – за індивідуальний підхід до приготування та подачі страв;
Команда № 4 – «Характерники» Черкаського фахового коледжу харчових технологій та бізнесу – за своєрідність до приготування та подачі страв;
Команда № 5 – «Пампух» Кропивницького фахового коледжу харчування та торгівлі – за презентабельність до приготування та подачі страв;
Команда № 6 – «Патріоти» Відокремленого структурного підрозділу фахового коледжу Державного університету економіки і технологій – за особливий підхід до приготування та подачі страв;
Команда № 7 – «Флотилія смаку» Миколаївського фахового коледжу економіки та харчових технологій – за самобутність до приготування та подачі страв і практичний підхід у подачі страв;
Команда № 8 – «Вправний кухар» Відокремленого структурного підрозділу Криворізького фахового коледжу Державного університету економіки і технологій – за творчий підхід до приготування та подачі страв;
Команда № 9 – «Берегині смаку. КR» Криворізького фахового коледжу торгівлі та готельно-ресторанного бізнесу – за фаховість до приготування, оформленні та вираженні патріотизму у подачі страв;
Команда № 10 – «Смачні» Відокремленого структурного підрозділу «Фаховий коледж нафтогазових технологій, інженерії та інфраструктури сервісу Одеського національного технологічного університету» – за нестандартний підхід до приготування та подачі страв;
Команда № 11 – «Смак» ВСП «Могилів-Подільського технолого-економічного фахового коледжу ВНАУ» – за традиційність до приготування та подачі страв;
Команда № 12 – «Кулінарні блискавки» СП «Ірпінський фаховий коледж» Національного університету біоресурсів і природокористування України» – за національність до приготування та подачі страв;
Команда № 13 – «Господині з Поділля» ВСП "Технологічно-промисловий фахового коледжу" Вінницького національного аграрного університету» – за дотримання обрядових традицій до приготування та подачі страв;
Команда № 14 – «Подоляни» Відокремленого структурного підрозділу «Хмельницький торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету» – за практичний підхід до приготування та подачі страв;
Команда № 15 – «Подільська фейєрія» Відокремленого структурного підрозділу «Камянець-Подільський фаховий коледж харчової промисловості НУХТ» – за оригінальність до приготування та подачі страв;
Команда № 16 – «Перлини Прикарпаття» Івано-Франківського фахового коледжу технологій та бізнесу – за неповторний підхід до приготування та подачі страв;
Команда № 17 – «Дівчата з Буковини» Чернівецького кооперативного фахового коледжу економіки і права – за етнічність до приготування та подачі страв;
Команда № 18 – «Вогонь традицій» Відокремленого структурного підрозділу «Ужгородський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету» – за використання традиційних рецептів у технології приготування та своєрідність подачі страв;
Команда № 19 – «Чернівчаночки» Чернівецького фахового коледжу бізнесу та харчових технологій – за характерний підхід до приготування та подачі страв;
Команда № 20 – «Фахові лідери» Тернопільського фахового коледжу харчових технологій і торгівлі – за інноваційний підхід до приготування та подачі страв;
Команда № 21 – «Glory to Ukraine» Рівненського фахового коледжу інформаційних технологій – за унікальний підхід до приготування та подачі страв;
Команда № 22 – «Хранителі традицій» Державного професійно-технічного навчального закладу «Луцьке Вище професійне училище» – за авторський підхід до приготування та подачі страв;
Команда № 23 – «Coop the best» Луцького кооперативного фахового коледжу Львівського торговельно-економічного університету – за неординарний підхід до приготування та подачі страв;
Команда № 24 – «Профі» нашого закладу- фахового Коледжу технологій, бізнесу та права ВНУ імені Лесі Українки – за дотримання українських традицій до приготування та подачі страв;
Команда № 25 – «Кулінарні майстри 3» Відокремленого структурного підрозділу «Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» – за авторський підхід до приготування та подачі страв;
Команда № 26 – «Смак єдності» Вище професійне училище № 19 м. Дрогобич – за дотримання обрядовості до приготування та подачі страв;
Вкінці дійства прозвучала подяка всім учасникам фестивалю за участь у ньому в такий нелегкий час та побажання упевненості у завтрашньому дні, миру на нашій землі, натхнення та творчих злетів у вибраній професії.