25.04.2022

Як психологічно пережити війну

Як психологічно пережити війну

Проради від психолога. 

Як психологічно пережити війну

Звуки сирени, реальні вибухи і руйнація будівель, поранення і смерть людей, перебування тривалий час у бомбосховищах та підвалах – реалії сьогодення. Щодня ми бачимо, чуємо жахливі речі, які не вкладаються у голові адекватної людини. Не вистачає слів, щоб описати почуття після перегляду фото, відео, тим більше бути свідками моторошних жахіть. Війна зруйнувала наше звичне життя та спричинила руйнацію як фізично, так і психологічно.

Сьогодні для стабілізації внутрішнього психологічного стану дуже корисно чітко дати собі відповідь на запитання: «Хто Я?», «Де Я знаходжусь?», «Які ресурси у мене є?», «Які реальні загрози у мене є?», «Які зобов'язання у мене є?», «Які можливості дає мені моє сьогоднішнє становище?».

Знаходячи відповіді можна побудувати короткострокові цілі, створити план дій і цим стабілізувати свій психологічний стан.

Важливо:

1. Дайте відповіді на запитання письмово. З тим, що записано легше працювати, і це легше аналізувати.

2. Не поспішайте. Нехай мозок працює та шукає відповіді на запитання.

3. Поки що не варто орієнтуватися на далеке майбутнє. Воно не визначене. Зараз ви можете опиратися на сьогодення та з нього будувати короткострокові плани.

4. Уникайте стану бездіяльного переживання на користь покрокового виконання плану на день. Коли увага зосереджена на тому, що я можу і маю сьогодні зробити, не залишається часу на переживання та непорозуміння з іншими.

5. Будьте корисними. На перший погляд може здаватися парадоксальною порада, але спрямованість на інших людей і прагнення допомогти стабілізує наш власний емоційний стан, знижує тривожність, зменшує відчуття страху, а тому робить нас менш конфліктними.

6. Обійми близьких та людей, які поруч. «Кажуть, що кожного разу, коли ми когось тепло обіймаємо, ми отримуємо день життя», – писав Пауло Коельо.

Обійми зменшують стрес і зміцнюють почуття власної гідності. Обійми створюють спеціальний зв’язок між розумом, тілом і емоціями.

7. Робіть те, що вмієте робити, те, що добре виходить. Коли бачимо результати своїх зусиль, це підсилює віру в перемогу. Коли відчуваєш і помічаєш свій внесок у спільну справу, це вселяє надію, дозволяє спілкуватися на позитиві на противагу негативним емоціям.

8. Потурбуйтесь про себе – перше правило перебування в літаку в критичній ситуації. Дозвольте собі відпочинок, спілкування з друзями по телефону. Доглядайте за собою, слідкуйте за своєю зовнішністю. Займайтеся улюбленою справою. Це допомагає відволіктись, повернутись до мирного життя хоч на деякий час, а також бути корисним собі, своїм близьким.

Пам’ятайте, що вижити у найскладніших умовах допомагає усвідомлення сенсу:  «Заради кого/чого я роблю це».

 

Психологиня ФКТБП ВНУ імені Лесі Українки

Наталія Веремійчик