19.09.2022

Перегляд історико-драматичного фільму "Чужа молитва"

Перегляд історико-драматичного фільму "Чужа молитва"

Художні фільми на історичну тематику, є одним із найцікавіших для студентів засобів пізнання історії. Такі відеоматеріали мають надзвичайний мотиваційний потенціал та демонструють певну інтерпретацію історичних подій. Художнє відео розвиває в здобувачів освіти вміння аналізувати та оцінювати різні інтерпретації історичного процесу та критичного ставлення до них що передумовою, підґрунтям розвитку критичного мислення.

З цією метою викладачем Вікторією Дяченко 15 вересня було організовано для студентів пергляд історико-драматичного фільму режисера Ахтема Сеітаблаєва "Чужа молитва".

Фільм розповідає про молоду кримськотатарську дівчину Саїде Аріфову, яка під час Другої світової війни, ризикуючи власним життям, врятувала 88 єврейських дітей-сиріт спершу – від нацистів, видаючи дітей за кримських татар, а вдруге – від військ НКВС, які здійснювали депортацію кримських татар у травні 1944 року, довівши, що ці діти є євреями.

Студенти з захопленням переглянули неймовірну, але цілком реальну історію молодої кримськотатарської дівчини на ім’я Саїде, яка під час окупації нацистами Бахчисарая врятувала життя єврейським дітям. Головна героїня фільму – вихователька у притулку для татарських дітей-сиріт. До неї звертається по допомогу хлопчина Іцхак, який разом з іншими дітьми-євреями переховується від нацистів. Перед дівчиною виникає важка моральна дилема – допомогти дітям чи, рятуючи власне життя, відмовити їм? Не дивлячись на смертельну загрозу, дівчина бере під свій захист небезпечних вихованців та перетворює маленьких євреїв на татар - дає їм нові імена, навчає мови, звичаїв і молитов.

Війна як скальпель розтинає людську душу, розкриваючи або потворні зразки підлості, або – виявляючи зразки милосердя та дивовижної самопожертви. Під час Другої Світової багато зовсім різних за соціальним, політичним, національним статусом людей, ризикуючи життям, переховували євреїв, - і ставши в майбутньому "праведниками народів світу", серед них і Саїде Аріфова.

Після перегляду здобувачі освіти обговорили сюжет фільму, поділилися власними враженнями від моментів, які найбільше запам’яталися та вразили під час демонстрації кінострічки.