23.04.2021

Комплексне об’єктове тренування з цивільного захисту

Комплексне об’єктове тренування з цивільного захисту

Відповідно до Плану роботи ФКТБП ВНУ імені Лесі Українки на 2020-2021 н. р. та Плану тижня охорони праці та цивільного захисту (19-23 квітня 2021 року), під керівництвом начальника цивільного захисту фахового коледжу Станіслава Щеблюка, відбулося комплексне об’єктове тренування з цивільного захисту.

Розпочалося тренування засіданням Штабу цивільного захисту фахового коледжу під головуванням начальника штабу Ігоря Макарука. В ході засідання обговорили місію, цілі і завдання цивільного захисту та функції такого тренування, а помічник начальника штабу Ігор Карп’юк ознайомив з ходом комплексного об’єктового навчання.

Тренування розпочалося з ввідної № 1 щодо повідомлення про аварію на атомній електростанції – було відпрацьовано дії учасників освітнього процесу щодо реагування на цю ввідну, а саме: здійснено оповіщення всіх учасників освітнього процесу про можливе радіаційне забруднення та вироблено завдання із захисту студентів від ураження; виставлено пост радіаційного та хімічного спостереження; здійснено герметизацію приміщень закладу та введено радіаційний захист та інші потрібні заходи.

При відпрацюванні ввідної № 2 (виявлено розлиту ртуть) учасники освітнього процесу мали можливість практично опрацювати заходи із ліквідації такої надзвичайної ситуації, зокрема у проведенні хімічної демеркуризації та відновлення технічних умов використання навчальних приміщень.

Згодом у коридорі навчального корпусу було виявлено підозрілий предмет (пакет з муляжем) невідомого походження (ввідна № 3). Вахтер та чергові фахового коледжу спрацювали відповідно до затвердженого алгоритму дій у такій ситуації.

Ввідна № 4 стосувалася виникнення пожежі в аудиторії. Учасники освітнього процесу відпрацювали дії пожежогасіння умовної пожежної небезпеки.

Умовою ввідної № 5 було – в результаті пожежі двоє працівників отруїлися продуктами горіння, а троє отримали опіки різного ступеня. Учасники освітнього процесу мали можливість відпрацювати на практиці надання долікарської медичної допомоги, а також могли спостерігати за процесом надання лікарської допомоги.

В цілому Штаб цивільного захисту фахового коледжу констатував задовільний рівень проведення об’єктового тренування, визначив основні завдання з усунення недоліків, які були виявлені при його проведенні та ухвалив низку рішень для покращення стану цивільного захисту у ФКТБП ВНУ імені Лесі Українки.