27.03.2021

Інтерв'ю із організаторкою конкурсу «Ерудити правознавства Волинського краю» - головою циклової комісії правничих дисциплін Галиною Юріївною Кравчук.

Інтерв'ю із організаторкою  конкурсу «Ерудити правознавства Волинського краю» -  головою циклової комісії правничих дисциплін  Галиною Юріївною Кравчук.

12 березня у Фаховому коледжі технологій, бізнесу та права відбувся уже VII конкурс «Ерудити правознавства Волинського краю». Чим було особливе цьогорічне змагання, за якими критеріями оцінюють конкурсантів і чим підкорила членів журі команда-переможниця, - про це і не тільки поспілкувалися із організаторкою змагань, головою циклової комісії правничих дисциплін Фахового коледжу технологій, бізнесу та права Галиною Юріївною Кравчук.

- Галино Юріївно, насамперед вітаю вас із проведенням уже сьомого конкурсу «Ерудити правознавства Волинського краю». Незважаючи на карантинні обмеження, ви та керівництво Фахового коледжу технологій, бізнесу та права, зокрема, директор Станіслав Германович Щеблюк, не відмовилися від організації заходу саме цього року, а провели його в онлайн-форматі. Чи допускали варіант скасування цьогорічного конкурсу?

 - Такий варіант ми не розглядали. Технічні можливості нашого закладу дозволять провести захід в режимі онлайн. Звичайно, були побоювання щодо  участі закладів освіти. Але усі вже навчились працювати в умовах карантинних обмежень, і, відповідно, такий формат не став на заваді.

 - Проведення заходів в онлайн-форматі для коледжу – це вже справа не нова і,  завдяки технічним можливостям, доступна, але, які, на вашу думку, плюси на мінуси такого проведення саме цього змагання?

 - Плюсами проведення конкурсу саме у такому форматі є можливість залучення кількості учасників без обмежень. Усі команди мали можливість спостерігати за виступами інших, чути запитання та відповіді. Крім того, попередня підготовка дає змогу чітко організувати час та надає можливість командам із різних куточків Волинської області взяти участь у конкурсі нарівні із луцькими командами - не потрібно витрачати час та фінанси  на проїзд. Не менш важливо і те, що учасники перебувають у стінах свого закладу, отже, почувають себе більш впевнено.

 - Крім оновленого онлайн-формату, чи довелося вносити й інші суттєві зміни у вже сталу структуру цього змагання, наприклад, зменшувати кількість команд, чи  конкурсів?

 - Кількість команд-учасників не зменшилась. 11 команд – це немало! І свідчить про інтерес до конкурсу і бажання змагатись, перемагати.  Частина закладів вже були учасниками «Ерудитів» - Луцька ЗОШ № 11, Луцький ліцей № 27,  Луцький ліцей № 28 ліцей, Колківська ЗОШ-ліцей. Приємно, що до нас приєднались команди Луцької гімназії №18, ЗОШ с. Рованці, Горохівський ліцей, Торчинський ліцей, Люблінецька ЗОШ.

         Звичайно, ми внесли зміни у структуру конкурсу. Гру «брейн-ринг» було  замінено конкурсом «Декларація прав учнів». Саме по декларації журі й задавало запитання командам. Приємно було чути, що конкурсанти орієнтуються у нормах закону щодо правового статусу дітей, їх правах та обов’язках.

 - Чи були складнощі в оцінюванні підготовки команд до конкурсів членами журі?

 - Вважаю, що журі було дійсно непросто у зв’язку з тим, що команди підготували креативні проекти, презентації, продемонстрували не лише знання, але й таланти. Але членами журі є юристи-професіонали і вони мали чіткі критерії, за якими і здійснювали оцінювання.

Критеріями оцінювання є юридична спрямованість, оригінальність та лаконічність, ступінь позитивності, розкриття теми, сценічний образ команди.

- Хто ж судить учасників конкурсу ерудитів права?

 - Список членів журі ми оновлюємо щороку. За часи проведення конкурсу ними були викладачі ВНУ імені Лесі Українки, судді, адвокати, представники центру вторинної правової допомоги, Територіального управління юстиції, Центру зайнятості тощо. Цікаво, що голова журі конкурсу 2021 року -  Федорова Оксана Миколаївна, була членом журі першого конкурсу.

 - Усі команди, які брали участь у цьогорічному конкурсі, отримали певне призове місце і не залишилися без грамоти, подяки, чи сертифіката за участь у змаганні (який, до речі, є гарантом вступу до Фахового коледжу технологій, бізнесу та права поза чергою). Чим підкорила членів журі команда  «Феміда» Комунального закладу загальної середньої освіти «Луцький ліцей № 28 Луцької міської ради», яка виборола перше місце?

 - Команда  «Феміда» -  учасник конкурсу з другого року його проведення. Досвід участі у подібного роду змаганнях – велике діло. Команда дисциплінована, мотивована, має хорошу теоретичну підготовку в галузі права.

- А яка команда запам’яталася особисто вам рівнем знань або креативністю?

 - Я звернула увагу на дві команди Луцької гімназії № 18 – команда «MindEra» - небагатослівні, креативні, у виступі усе чітко, все в межах завдання і в той же час з гумором, а команда «Проти закону» продемонструвала науковість у підготовці презентації Декларації та знання англійської мови.

- Чи задоволені ви, члени журі та керівництво коледжу результатами проведення цьогорічного конкурсу «Ерудити правознавства Волинського краю», чи все ж такі заходи потрібно проводити та оцінювати в форматі офлайн?

 - На мою думку, такий формат надає можливість реалізації творчих здібностей учасників, формує інтерес до правознавства, залучає до наукової діяльності, до процесу творення України як правової держави. 

 - І на завершення, кілька порад від вас як організатора конкурсу «Ерудити правознавства Волинського краю» майбутнім конкурсантам – на що звертати увагу під час підготовки до цього змагання?

 - Вирішальне значення у підготовці до  конкурсу є належний рівень знань з правознавства, вміння працювати у команді, узгодженість спільних дій та впевненість у своїх силах.