24.02.2021

Чотири історії кохання Лесі Українки

🗝️Волинь, 1886р. Якщо взяти тонку, як билинка, поціловану музою поетики юну дівчину з дворянського роду, додати до неї шляхтича з вищою освітою, ерудованого та свідомого - то швидше за все вийде перше кохання❤️. Так і сталося. Лесі Українці 15. Максиму Славінському 18. Зворушливий, ніжний, інтелектуальний роман.Чому не дійшло до шлюбу? Тепер вже не знає ніхто. Але те, що Леся і Максим Славінський приятелювали до кінця життя - факт.

🗝️Київ, 1895р. Коли Лесі Українці виповнилося 24 роки, її новим захопленням став Нестор Гамбарашвілі. Нестор знімав кімнату в будинку сім'ї поетеси. Вона давала йому уроки французької мови, а він вчив її грузинському. Їхні стосунки були більш ніж дружніми. Про це говорять біографи письменниці. А також про це говорила сестра Лесі Ольга. Проте Гамбарашвілі розбив серце 💔відомої Українки, одружившись на багатій дівчині. Про це Леся дізналася під час лікування в Ялті не від нього особисто, а з листа матері. ☝️Подейкують, що в 1957 році Нестор був на могилі Українки, впав на коліна і дуже плакав.

🗝️Ялта, 1897р. Дослідники біографії Лесі Українки запевняють, що найбільшу любов свого життя Леся зустріла під час лікування в Ялті. Це був Сергій Мержинський. Два типових інтелігента зі схожими поглядами не могли не потаваришувати. От тільки для неї це було кохання, а для нього "дружеская приязнь". Серце Мержинського належало інший, хоча у них з Лесею був палкий роман.У цей час була написана драма "Одержима".

🗝️Буковина, 1901р. У віці 36 років, за 6 років до смерті, Леся Українка таки виходить заміж за Климента Квітку, давнього друга. Перед тим, всупереч батькам, жила з ним у цивільному шлюбі. Однак сімейне життя Лесі тривало недовго. У 1913 вона померла на гірському курорті Сурамі. Поруч були чоловік і мама.Квітка після смерті Лесі надовго залишився один. У свої 33 (був молодший за Лесю на 9років) він вважав себе вже старим. Але прожив ще 40 років. Аж в 65 років він знову одружився. Його нової обраниці було всього 25 років. Піаністка Галина Кащеєва, як і Леся, померла в 42 роки. До останніх днів Квітка ревнував Лесю до Мержинського.

📖Таким було особисте життя великої письменниці. Її любов, розчарування, переживання мали великий вплив на творчість.На, безсумнівно, геніальну творчість!!!

Більш детально дізнатися про життєвий та творчий шлях Лесі Українки можна в бібліотеці ФКТБП. До вашої уваги представлено книжкову виставку📚📙 "Ні! Я жива, я буду вічно жити!"

Є люди, як свічки, - Згорають, відходять в небуття.

Є люди, як зірки,🌟 - Горять і світять все життя.

#Бібліотека_ФКТБП_ВНУ_імені_Лесі_Українки.

Корисні посилання👇 https://spadok.org.ua/lesya-ukrayinka/kochannya-v-zhytti-lesi-ukra-nky

📌Інформацію та відео презентацію підготувала завідувачка бібліотеки Тетяна Камінська. У відео презентації звучить пісня "Плющ" написана на слова Лесі Українки.