24.03.2021

Чергове засідання Методичної ради фахового коледжу

22 березня 2021 року, відповідно до Плану роботи фахового коледжу на березень 2021 року відбулося чергове спільне засідання Методичної ради та циклової комісії історії та суспільствознавства.

Порядком денним шостого засідання методичної ради були визначені наступні питання:

1. Доповідь з реалізації завдань методичної проблеми фахового коледжу на 2020-2025 роки на тему: "Актуальні проблеми викладання предмету "Історія: Україна і світ" в контексті підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання" (доповідала викладачка історії Світлана Демкова).
2. Про підготовку до обласного методичного об’єднання викладачів суспільних дисциплін, яке відбудеться 14.04.2021 (доповідала голова циклової комісії історії та суспільствознавства Катерина Макарук).
3. Результати перевірок стану ведення журналів обліку роботи студентів навчальної групи та викладачів (з теорії, практики та фізичного виховання) за січень-лютий 2021 року (доповідали завідувачі відділень: Ніна Ковальчук, Наталія Мойсеєць, Анна Обломська, Андрій Олійник, Іван Черевко).
4. Про організоване завершення весняного навчального семестру 2020-2021 н. р. та освітнього процесу навчального року (доповідав заступник директора з навчальної роботи Ігор Макарук).
5. Про затвердження єдиних вимог до оформлення титульних аркушів навчально-методичних видань викладачів фахового коледжу (доповідала заступниця директора з навчально-методичної роботи Оксана Боярчук).
6. Про надання Методичною радою грифу "Рекомендовано до використання в освітньому процесі" (доповідала завідувачка навчально-методичним кабінетом Наталія Протасюк).
7. Розгляд навчально-методичних напрацювань викладачів фахового коледжу, які рекомендовані цикловими комісіями до розгляду Методичною радою (доповідала завідувачка навчально-методичним кабінетом Наталія Протасюк).
8. Різне.

Засідання ради проводилося у змішаному режимі: частина її членів брала участь у дистанційному форматі, а решта – були присутні очно у залі для селекторних засідань фахового коледжу.

У ході розгляду порядку денного жваво обговорювалася методична доповідь, яка була підготовлена викладачам історії вищої кваліфікаційної категорії, викладачем-методистом Світланою Демковою. З рекомендаціями та уточненнями до доповіді виступили члени циклової комісії історії та суспільствознавства Вікторія Дяченко, Ольга Кузьмич та Катерина Макарук. Активними опонентами при обговоренні були: голова методичного об’єднання керівників навчальних груп Валентина Веснянка та заступник директора з навчально-методичної роботи Оксана Боярчук.

Дискусію також викликали питання з підготовки до обласного методичного об’єднання викладачів-суспільників (відбудеться на базі фахового коледжу 14.04.2021) та надання грифів "Рекомендовано до використання в освітньому процесі". Решта питань носили організаційно-методичний характер, метою розгляду яких було покращення стану ведення навчального діловодства та підвищення ефективності організації освітнього процесу.

За результатами засідання було ухвалено низку рішень, а саме:

  • заслухана доповідь була відхилена методичною радою, направлена на доопрацювання за участі членів циклової комісії історії та суспільствознавства, з метою її подальшого розгляду на черговому засіданні ради;
  • хід підготовки до обласного методичного об’єднання викладачів-суспільників визнано задовільним та доручено готувати матеріали до його проведення викладачам: Лідії Бардюк, Катерині Макарук та Олександру Ткачику;
  • встановлено термін усунення недоліків, які були виявлені при перевірці Журналів обліку роботи студентів навчальної групи та викладачів до 26.03.2021;
  • ухвалено порядок завершення освітнього процесу 2020-2021 н. р., визначено терміни атестації здобувачів вищої освіти, звітності викладачів та голів циклових комісій, встановлено строки проведення підсумкових засідань циклових комісій, кафедр та графіків виконання ними документообігу;
  • затверджено єдині вимоги до оформлення титульних аркушів навчально-методичних видань фахового коледжу (розміщені на офіційному веб-сайті у розділі "Навчально-методичні видання");
  • надано Методичною радою гриф "Рекомендовано до використання в освітньому процесі" (інформація розміщена на офіційному веб-сайті у розділі "Навчально-методичні видання");
  • для розгляду навчально-методичних напрацювань викладачів фахового коледжу, які рекомендовані цикловими комісіями, утворено експерту групу у складі: Наталії Протасюк, Валентини Веснянки, Тетяни Новосад, Андрія Олійника та Людмили Шадловської;
  • інші рішення, які сприятимуть підвищенню організації освітнього процесу фахового коледжу.