28.05.2022

Вітаємо з Днем слов'янської писемності та культури!

Вітаємо з Днем слов'янської писемності та культури!

24 травня у всіх слов’янських країнах відзначають День слов’янської писемності✍️ та культури.

Сьогодні згадують видатних просвітителів Кирила й Мефодія. Адже саме вони заклали основи слов'янської писемності й літератури, підняли освіту та культуру слов’янських народів на високий рівень.

За різними історичними джерелами видатні візантійські просвітителі Кирило й Мефодій дали поштовх для розвитку східнослов’янської писемності, перекладаючи церковнослов’янською мовою богослужебні книги 📖та Євангеліє, відкриваючи при церквах ⛪🕌🏰школи🏫.

Вони також упорядкували слов’янський алфавіт, заклали основу для подальшого удосконалення кирилиці, якою як національним алфавітом сьогодні користуються понад 250 млн. людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини й грецького письма.

😕Проте діяльність Кирила і Мефодія, з іменами яких пов'язують створення слов'янської абетки, викликає й до сьогодні чимало дискусій у науковому світі.

Український філолог Іван Огієнко, відомий також як Митрополит Іларіон, у праці "Слов'янське письмо перед Костянтином" переконливо доводить правдивість оповіді болгарського ченця Храбра, який писав, що Кирило знайшов у Херсонесі Таврійському Євангеліє й Псалтир "руськими письменами писані". Ця подія датується зимою 860-861 рр. Якщо це вже була сформована писемність, то що ж тоді створив Кирило? Це питання не дає спокою вченим ось уже кілька століть.

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ:📍

✅Кирило і Мефодій

https://uk.wikipedia.org/.../%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0...

✅ТВОРЦІ СЛОВ’ЯНСЬКОЇ АЗБУКИ

https://nbukids.wordpress.com/.../%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1.../

✅Комар, Т. ПЕРЕДУМОВИ ВИНИКНЕННЯ СЛОВ’ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ

http://oldconf.neasmo.org.ua/node/2786

✅http://global-istory.blogspot.com/.../blog-post_13.html...

В Україні 🇺🇦 відзначають свято на державному рівні з 2004 року.

Наш спільний обов’язок - дбати про історико-культурну спадщину, забезпечувати розвиток сучасної української культури. Утверджуючи імідж високоосвіченої української🇺🇦 нації, плекати неоціненний скарб – нашу мову.

Адже лише любов до власної історії, примноження культурної спадщини свого народу є основами морального та духовного розвитку суспільства.

Тож давайте берегти і примножувати культурну спадщину нашого народу.

ЗІ СВЯТОМ ВСІХ❗