05.12.2021

Права неповнолітніх осіб, як їх реалізувати та захистити?

Права неповнолітніх осіб, як їх реалізувати та захистити?

У рамках тижня циклової комісії правничих дисциплін, 2 грудня відбулося онлайн засідання секції «Сходинками правничих знань» наукового товариства здобувачів освіти та молодих учених фахового коледжу на тему: «Права неповнолітніх осіб, як їх реалізувати та захистити?».

Керівниця секції Наталія Головачук у вступному слові наголосила, що права людини починаються з прав дитини. Захист прав дитини є одним з найважливіших пріоритетів у нашій державі, адже ставлення до дітей, рівень їхньої безпеки та захищеності є одним з показників цивілізованості та гуманності суспільства.

Права дитини – це певні спеціальні можливості, які необхідні людині до 18 років для існування і досягнення зрілості.

Усі особи у віці до 18 років вважаються неповнолітніми. Чинне законодавство України осіб, які не досягли 14-го віку, називає малолітніми, а осіб у віці від 14-ти до 18-ти років – неповнолітніми.

Метою онлайн зустрічі є формування правової освіченості неповнолітніх у різних сферах життєдіяльності для належної реалізації та захисту їхніх прав згідно з чинним законодавством.

Здобувачі освіти підготували та виступили із змістовними доповідями за такими напрямками:

- Софія Сахнік, група П-22 - «Трудові права неповнолітніх»;

- Софія Щегельська, група П-22 - «Майнові права неповнолітніх»;

- Анастасія Дейнека, група П-21 - «Виняткові права неповнолітніх на житло»;

- Юлія Кліщук, група П-21 - «Права неповнолітніх під час спілкування з поліцейським»;

- Анна Жук, група П-21 - «Права неповнолітніх при затриманні поліцією»;

- Ольга Хилько, група П-21 - «Право неповнолітніх осіб на звернення до суду».

У ході обговорення присутні задавали уточнюючі запитання щодо особливостей працевлаштування неповнолітніх, захисту майнових прав, щодо досвіду спілкування з працівниками поліції, а також можливості самостійного звернення до суду неповнолітніми стосовно захисту своїх прав.

Керівниця гуртка також повідомила, що днями Верховна Рада України прийняла рішення про створення єдиного центрального органу виконавчої влади, який би опікувався питанням захисту прав дітей, Державної служби у справах дітей.

Повноцінний та дієвий захист прав дітей є обов’язком держави!